Finansleksikonet bruker cookies for å forbedre nettstedet. Finn ut mer her! 
                   

Styringssløyfen
 

 

 

Styringssløyfen
Klikk på bildet for å laste ned pdf versjon.

 

Nærmere forklart.

Styringssløyfen viser hvordan prosjektets mål er utgangspunkt for å planlegge prosjektet. Prosjektplanene er utgangspunkt for gjennomføring av aktivitetene. Rapporter fra gjennomførte aktiviteter er utgangspunkt for oppfølging og vurdering av status. Oppfølging er utgangspunkt for å vurdere om det er nødvendig gjøre noe for å korrigere kursen. Korrigering av kursen kan gå direkte på gjennomføringen av aktivitetene, eller det kan være å endre enten prosjektplanene eller prosjektmålene. Denne styringssløyfen er allmenn, den gjelder i grunnen for alt vi skal gjennomføre. I prosjektarbeidet er det imidlertid svært viktig at vi legger opp rutiner som sørger for at prosjektet går regelmessige runder i styringssløyfen. Målformulering, planlegging og oppfølging må settes i system.

Målformuleringsprosessen

Målformulering er en krevende oppgave som meget kort fortalt består av:

  • Gjennomgang av bakgrunnen for at prosjektet er startet. Hvilke problemer skal prosjektet løse, hvilke behov og forventninger skal det oppfylle.
  • Analyse av mulige strategier for prosjektet.
  • Konsekvensvurdering.
  • Formulering og konkretisering av mål.

Målformulering er en iterativ prosess, vi må regne med flere slike runder før oppdragsgiver og prosjektgruppe er fornøyd med målene og formuleringen av dem. Effektmålene må formuleres av oppdragsgiver. Prosjektgruppen bør allikevel bidra og støtte i prosessen. Resultatmålene beskriver hva prosjektgruppen skal levere. Prosjektgruppen bør derfor ha innflytelse på disse målene. Målene må selvfølgelig være i samsvar med hva oppdragsgiver forventer av prosjektet, men spesielt når det gjelder tid og fremdrift må prosjektgruppen ha et avgjørende ord med i laget. Det er en god investering om hele prosjektgruppen i samarbeid med oppdragsgiveren er med på arbeidet med å formulere resultatmålene og dermed er med på å bestemme hvilke prosjektresultater som både er realistiske og som best bidrar til å oppfylle effektmålene. En slik felles målformuleringsprosess vil sikre felles forståelse og aksept i prosjektgruppen og være motiverende for felles innsats.

Kilde: Høgskolen i Sør-Trøndelag